Forskare från University of Edinburgh besöker SeaTwirl

Researchers from the University of Edinburgh visited Gothenburg this week to get know SeaTwirl and to explore opportunities for mutual collaboration.

Forskare från University of Edinburgh besökte i veckan Göteborg för att lära känna SeaTwirl och för att undersöka möjligheterna för ömsesidigt samarbete.

De historiska banden mellan skeppar- och handelsstaden Göteborg och Skottland är starka. Veckans besök handlade om kraftproduktion och kraftöverföring, hur den kinetiska energin från turbinens rotation blir ström som skickas ut på elnätet.

Skottland ligger långt fram i utbyggnaden av flytande vindkraft. Av 20 projekt som fått tilldelning inom ramen för ScotWind är 13 flytande vindkraftsparker. Marknaden för flytande vindkraft är dock global och väntas bli mycket stor. Intresset mellan SeaTwirl och akademin är därför ömsesidigt och långsiktigt.

”Förnyelsebar energi har under lång tid tagit stora kliv mot lägre kostnader och bakom varje steg ligger ett gediget och nytänkande ingenjörsarbete. Vi är såklart stolta över intresset som vår innovativa lösning drar till sig och är samtidigt själva intresserade av de bästa idéerna som finns inom akademin. Att ha forskare från University of Edinburgh över på besök för att diskutera samarbeten är ett uttryck för det”, säger Jonas Boström, CTO på SeaTwirl.

Group picture SeaTwirl and University of Edinburgh


2024.05.17

SeaTwirl appears in SvD (Perspektiv hållbarhet)

Read more here!

2024.05.07

Recorded video from SeaTwirl’s Q&A session with CEO Johan Sandberg

https://youtu.be/4ObEd-FJjBc?si=hjvktwNa8UyL0P2N

2024.04.26

New video published with our CEO

https://youtu.be/vaX9v5GfTXI?si=g9aFhoMstkgvU2q2