Testproduktion av bladsektion avslutad

Test section of blade

Hos Elitkomposit i Uddevalla har testproduktion inför den skarpa tillverkningen av bladen till SeaTwirl S2X precis avslutats och utvärderats. Som beställare följer SeaTwirl processen noga för att säkerställa kvaliteten i produktionen av de riktiga, 40 meter långa, bladen.

”Vi tillverkade en två meter lång testsektion i den riktiga formen för att träna på processen. Att tillverka 40 meter långa blad i relativt tjockt kolfiberlaminat är inte okomplicerat. Det är lätt att det blir luftinneslutningar och så vidare. Så testproduktionen är ett sätt för oss att minimera riskerna i processen”, säger Martin Rosander som är ansvarig för blad och stag på SeaTwirl.

Med lärdomar från testet inleds den riktiga produktionen under hösten. Bladen kommer att göras i två delar och limmas sedan ihop. Med en form kommer processen att upprepas sex gånger för totalt tre blad.

Eftersom kolfiber är känsligt för blixtnedslag omges bladen av en kopparmesh som leder strömmen.

”Det är samma teknik som används inom flygindustrin. Eftersom kolfiber leder ström men inte så bra tenderar den att skadas om blixten slår ner. Därför måste vi skydda den med ett lager av perforerad koppar”, säger Martin Rosander.

Stagen, som är 25 meter långa, tillverkas hos Aston Harald Composite på Hönö. Förfarandet är detsamma. Först testproduktion där lärdomar dras med in i den skarpa produktionen.

”Formar för stagen har beställts och är på väg till Hönö. Planen är att börja lägga laminat i höst”, säger Martin Rosander.


2024.05.17

SeaTwirl appears in SvD (Perspektiv hållbarhet)

Read more here!

2024.05.07

Recorded video from SeaTwirl’s Q&A session with CEO Johan Sandberg

https://youtu.be/4ObEd-FJjBc?si=hjvktwNa8UyL0P2N

2024.04.26

New video published with our CEO

https://youtu.be/vaX9v5GfTXI?si=g9aFhoMstkgvU2q2